Aku Sayang

Assalamualaikum.

Aku dulunya mencari.

Allah pun temukan aku dengan benda yang aku cari.

Di dalamnya ada manusia-manusia yang sentiasa terarah mencari kebenaran.

Termasuk aku, alhamdulillah.

Allah mengikat aku dengan mereka semua dengan ikatan yang diredhaiNya; ikatan akidah.

Sungguh aku tak main-main dengan kenyataan ini.

Aku yakin ikatan akidah yang melahirkan apa yang dikatakan orang “cubit peha kanan, peha kiri terasa jua.”

Yang aku tak pernah rasa selama ni, melainkan hanya untuk ahli keluarga aku sahaja.

Aku bersyukur Allah mengurniakan aku ‘ahli keluarga’ juga di sini.

Yang semuanya menjadi kakak dan abang aku.

Yang aku terlalu sayang.

Yang aku rindu.

Yang aku tak sanggup biarkan sekiranya mereka terpesong.

Yang aku tak dapat tengok kalau mereka terseksa.

Walau yang seorang tu gelap. Aku putih. Dia kelabu. Yang itu kuning.

Walau yang itu rabunnya tinggi power. Aku pulak hidup je walau spek patah.

Hanya akidah yang mengikat kami.

Dan tiba masa ujian datang.

Entah. Hanya kepada Allah aku sandarkan segala penyelesaian.

Aku tak tahu.

Asal jangan dakwah ni berhenti.

Dah Tua Dah…

Assalamualaikum.

Adik calls while I am really busy thinking about the problems. Exams… dakwah… (again I feel like crying when it comes to the problem of dakwah)

Lepas tu masalah tiket flight pulak…

And I realize… aku dah tua dah. Sebab tu banyak masalah yang merunsingkan macam ni.

Nope. Lame.

It is not because I am old. I am not even 21 yet.

Bukan. It is because Allah gives me the tests. He sends me the people who would be the factor of my strength. Of course I should be strong for the sake of Allah. But He sends me those people so that I’ll only depend on Him.

People say that I am independent. At the end of the chronology, it turns out to be that I am really depending on Allah.

 

I Can’t Avoid

Assalamualaikum.

There’s one thing that I wouldn’t be able to avoid, even if I say I don’t like it. I used to talk about it back then before I found the real Islam.

My eagerness to learn the real Islam exceeds everything else. I don’t feel like doing anything else. But then, Allah tests me. He makes me a good girl, I have no one other than my dad, big brother and small brother as only men in my life. And not to be forgotten, Allah grants me with abang here, although he’s not my real brother but I can call him brother in law as I am close to his wife. It was him and his wife who introduced me to the real Islam though.

When I found this real one Islam, I don’t have the feeling of wanting to make a boy as my husband. I am only thinking to learn (and it is beautiful to have that kind of thinking actually, got no disturbance of lovey-dovey things). If only anyone comes and would try to ask for my hand, I would give him my dad phone number and say “You can ask him.”

But after months, almost a year… Allah gives me a test.

I feel like I am old enough (soon to be 21, though, yet I call myself tua already). And my dad also starts to nag (it was long ago actually) as I don’t have any ‘friend’ to be introduced to him.

He is actually worried if I am restricting anyone to come near me. LOL

I am tough, I believe that. I don’t cry easily, except for problems arising for our dakwah…

But you know when the heart starts to feel like… it is… empty? I feel like I need someone to tell me you can do this, but you can’t do that… going shopping together… walk by each other side… raising the naughty lazy cat together…

You can feel the geli-geli now because I am also starting to geli-geli now.

I want only someone who I would listen to very well, who can tell me more about real Islam, can push me to do the dakwah, would help me to understand Quran much more better, can raise the kids together with me and I don’t want him to say yes all the time to me. It should be me who say yes to what he says.

May Allah grant me with one best husband soon.

The Days I Cried

Assalamualaikum.

It was only 10 in the morning I realized that my stomach is crying for food. I remembered going to the shop at 10 pm last night for some supper. But I didn’t have my supper last night… unexpectedly…

Because I was crying.

I went to the shop happily after coming back from Maryam’s place.

But when I was home I cried. Actually I had a phone call and I cried after the phone call.

I had cried a days before the last night.

These 2-3 days was really full of tears.

I am not of the type that would be crying easily. I had my friends blown up, they threw bad words to me, and it was supposed to be more than scratching my heart, I thought I shouldn’t be looking at their faces anymore but I was happily going on, and still am, with them (but not really close, just enough to say that we’re ex-housemates). The good thing is, they know that they’re wrong during the incident, and they know that they can’t say anything to see me cry.

Forget about them.

But this pathway… this da’wah… it kills me from inside. This da’wah unexpectedly turns me into a fragile girl at a perspective. Maybe because I fall in love so much with it. I love those sisters and brothers that I cannot say that I am ready to lose them. I can’t bear it.

I know it was also my fault… but then I was sandwiched.

 

Tribute to Cik Na

Assalamualaikum.

Photography day remarks the end of the semester and the coming soon exam as well. Of course I don’t attend the session because I don’t think that I look good in photos. And I don’t like to be in photos. I don’t like camera.

Actually i write this entry as a tribute to my dearest friend, Cik Na.

Stress selalu je kena terlibat dengan exam. Kesian kepada mereka berdua, tidak pernah mahu bercinta berdua tapi telah di-match-making-kan dengan persetujuan hampir majoriti manusia bergelar pelajar di dunia ini.

Macam mana aku relate pencapaian akademik hari ini dengan kehidupan akhirat kelak?

Sebelum aku jumpa Islam yang sebenarnya sepertimana yang Allah turunkan kepada Rasulullah saw, aku rasa akademik ni nombor satu dan segala-galanya dalam hidup sementelah aku seringkali terasa malas nak belajar.

Kenapa aku malas nak study? Bila nak exam barulah gelabah haru biru kelabu.

Aku tak selalu rasa apa yang aku study tu dapat aku relate dengan kehidupan aku hari-hari. Yes, I study medic. Tapi aku tidak bersemangat untuk melihat medic itu sendiri dalam aspek kehidupan yang aku lalui hari-hari. Sejujurnya kalau diberi pilihan lain untuk belajar, aku rela ambik Early Childhood Education untuk jadi babysitter. Aku boleh hidup dengan menjaga kanak-kanak, because I love it. Tapi disebabkan zaman kapitalis ini tidak menyediakan ‘tempat’ yang begitu selesa untuk babysitter berpendidikan jadi aku ambik je la medik memandangkan medik lebih aku prefer daripada engineering, dan aku pilih medik untuk menyedapkan hati bapak juga.

Dan setelah menerima Islam yang sebenar, baru aku tahu akademik hari ini adalah benda sunat, yang wajib adalah mempelajari Islam itu sendiri. Aku tahu aku takkan dikurniakan degree apa-apa bila aku belajar Islam yang sebenar. Tapi Islam yang Allah datangkan kepada aku melalui orang yang mencintai aku lebih mudah aku terapkan dalam kehidupan.

Aku belajar Islam.

Allah wajibkan aku menyampaikan Islam kepada orang lain.

Aku kena (mahu atau terpaksa) mengulangkaji apa yang aku belajar (aku suka je ulangkaji bab-bab Islam yang sebenar ni, bukan Islam wasatiyyah) . Islam yang aku belajar itu juga mempertanggungjawabkan diri aku supaya aku menerapkannya dalam kehidupan.

Okey. Itu pasal Islam yang aku jumpa. Bab akademik pulak.

Allah punya ilmu tu luas. Take your pick, nak belajar yang mana satu.

Dalam hidup ni kita ada dua circles.

Circle pertama: yang kita kuasai.

Dalam circle ni kita ada kuasa untuk mengubah apa-apa yang kita boleh ubah. Kita mampu mengubah apa yang kita nak capai dalam akademik melalui usaha kita. Jadi the question is kept to ourselves: nak berjaya ke tidak? Kalau nak kena kerja kuat sikit.

Circle 2: yang kita tidak kuasai.

Circle ni adalah kuasa Allah. Kita tak dapat menguasai apa-apa dalam circle ni. Apa sahaja yang berlaku di luar kuasa kita ada dalam circle ni. Sekuat mana pun usaha kita tapi kalau Allah kata dia tak nak bagi kejayaan maka itu ialah qadha ke atas kita. Dan kita wajib menerimanya. Kalau kita usaha sekadar melepaskan batuk di tangga dan Allah kata kita berjaya maka kita jugak wajib menerimanya.

Apa yang kita boleh buat ialah usaha dan doa kepada Allah.

Oke. Dah biasa dengar ayat ni kan.

Kehidupan kita lepas mati ada akhirat. Bekerja la untuk akhirat yang kekal selamanya tu. Aku juga tak rasa ‘keindahan’ hidup dalam zaman kapitalis ni akan betul-betul bawak kita ke syurga. Kita kena cari redha Allah. Buat benda sunat pun akan mendatangkan redha Allah jugak insyaAllah. Belajar lah betul-betul, kalau pencapaian akademik itu akan membantu kita survive dalam zaman kapitalis serba menggigit ini dan lepas tu membantu kita untuk terus berdakwah.

 

Formula Bahagia Aku

Assalamualaikum.

Ketika muda-muda dulu, ketika masih di kolej, aku selalu terfikir apakah caranya untuk membuat orang sedar tentang Islam. Maklumlah aku badar kan…

Tanpa pemahaman yang jelas tentang diri, aku cuba membuat manusia faham Islam mengikut persepsi aku. Aku cuba membuat manusia lain berubah.

Tapi akhirnya Allah memberi pengetahuan kepada aku, beserta buktinya bahawa kita tidak bisa mengubah manusia lain.

Apa yang kita boleh buat hanyalah mengubah diri kita sendiri.

Abah banyak kali bagitahu aku benda ni. Namun mungkin dek usia yang masih muda pada waktu itu aku tidak dapat mencerna dengan baik maksud abah.

Dan setelah aku mengalami peningkatan usia dan berjauhan dengan keluarga baru la aku faham. (Perkataan peningkatan usia tu macam dahsyat je)

Aku tak dapat ubah pemikiran kawan baik aku sekali pun.

Sesungguhnya yang aku boleh ubah hanyalah pemikiran aku. Aku tidak kan pernah bisa mendominasi (yang bunyi macam indon ni apahal… telinga tengah dengar lagu indon hahaha) cerebral hemisphere orang lain, dan begitu juga orang lain tidak akan dapat mendominasi cerebral hemisphere aku.

Disebabkan aku belajar medik, so aku telah belajar bahawa isyarat motor dalam otak kita akan initiate movement kita, termasuklah verbal movement daripada lidah dan mulut yang berkata-kata.

Maka apabila ada orang yang mengatakan benda yang buruk mengenai aku, termasuklah mengumpat maka aku menganggap dia punya otak ada banyak masalah. Dah tak dapat nak keluar benda yang baik-baik, maksudnya otak dia penuh dengan benda-benda jahat la tu. Asyik nak cakap benda-benda buruk, dan dah tak berbaki langsung kebaikan dalam kepala otak dia, mungkin juga begitu.

Dan aku yang mendengar nista yang keluar dari bibir mereka, sebagai orang yang diserang aku punyai pilihan untuk menjadi reactive atau untuk sekadar senyap dan senyum. Allah bagi aku otak dan akal untuk berfikir tentang apa yang berada dalam lingkungan kekuasaan aku. Aku berkuasa untuk menyerang mereka kembali. Aku juga berkuasa untuk buat tak tahu.

Jadi aku buat tak tahu.

Sebab natijahnya nanti kalau aku memberi reaksi kepada mereka, akhirnya mereka akan bertepuk tangan kerana aku mengikut kehendak mereka yang memang suka mencari pasal dengan aku.

Bila aku buat tak tahu, aku bukan sahaja telah mengecewakan mereka dengan expectation mereka, malah aku juga dah kasi tone down diorang punya kerek tak habis-habis. Akhirnya hidup aku tenang dan aman. Aku biarkan mereka bising menyalak bukit sampai mereka penat.

Rasa untuk sakit hati itu tidak bermaharajalela dalam diri aku, sebab aku telah pun memilih untuk memahami bahawa benda-benda buruk yang aku dengar dari mereka itu adalah hasil pemikiran bermasalah mereka sendiri. Jadi aku rasa aku mempunyai pemikiran yang tidak bermasalah.

Orang baling tahi, kita baling bunga.

Orang bagi bunga, kita bagi bunga.

Itulah formula aku untuk hidup bahagia, jangan ubah orang, tapi ubah pemikiran kita.